3 Haziran 2013 Pazartesi

GÜL REÇELİ


Reçellerin içinde yapımı belki de en zor olanı gül reçeli. Aslında reçeli yapmak zor değil de gülü ayıklamak biraz vakit aldığı için sıkıcı olabiliyor.  Ama zamanımız varsa mis gibi gül kokusu eşliğinde bu işi yapmanın da bir zevki var.

 Bu ölçüler ile 700 ml. lik kavanoz ile iki kavanoz ve bir de küçük kavanoz reçel çıkıyor. Eğer yarım ölçü yapacaksanız dikkat etmeniz gereken en önemli şey kaynatma süresinin farklı olacağını akıldan çıkarmamak. Çünkü reçelin istenen kıvama ulaşması için geçen süreyi malzeme miktarı ve ateşin kuvveti direk etkiliyor. Daha az yapınca kaynatma süresini daha az tutmak gerekebilir.

Gül yapımında kullanılacak güller has gül diye bilinen kokulu ve küçük güller olmalı. Diğerlerinden de olur mu bilmiyorum. Hiç denemedim.

Bu reçeli buzdolabına koymayın. Benim yaptığım reçel oda sıcaklığında şekerlenmeden duruyor. Ama dolaba koyunca şekerlenebiliyor.

Kahvaltılıktaki reçeli bile ağzı kapalı bir şekilde normal mutfak dolabına koyun. Ha hemen tüketmeyekseniz  sıcakken kavanoza doldurup ağzını yeni kapak ile örtüp o şekilde muhafaza edin.

(Mutfak Kimyasının Temmuz 2014 tarihli Notu: Bu sene yaptığım gül reçeli buzdolabında durduğu halde şekerlenmedi. Ama kıvamı buradaki tarife  göre biraz cıvıktı. Sanırım bu şekerlenme işi gül reçelinde kıvam ile alakalı. En azından şimdiye kadarki tecrübemde elde edebildiğim bilgi bu şekilde. Farklı bir tecrübem olursa buraya eklerim) (Ayrıca reçellere az miktarda tuz eklemenin şekerlenmenin önüne geçeceğini okudum bir yerde ama henüz denemedim. Fakat bilgi olarak buraya eklemek istedim)

Bütün resimlerde görülen renkler hemen hemen gerçeği ile aynı. Yani ışığı vs.. ayarlarken tam göründüğü renk ile fotoğraflamaya çalıştım. Sadece en baştaki resim biraz kırmızı gibi çıkmış. Reçelin rengi buna çok yakın ama kırmızıdan ziyade koyu ve canlı bir pembe.  Şeker ile ovduktan sonra parlak ve koyu pembe iken kaynamış şekerli suya atınca rengi boz bir hal alıyor. En son rengine ise limon tuzunu atınca ulaşıyor.

Tüm detaylar aşağıda.




MALZEMELER

* 6 su bardağı ayıklanmış has gül yaprağı. 110 gr. (bardağa doldururken çok değil hafif bastırılacak)
* 8 su bardağı şeker
* 8 su bardağı su
* Bir buçuk çay kaşığı limon tuzu

HAZIRLANIŞI

* İlk başta gülleri ayıklıyoruz. Bunun için bir makasa ihtiyacımız var. Yaprakların dibindeki beyaz kısım kesilecek. Bütün gülleri resimdeki gibi kesiyoruz.





* Ve bu kadar gül yaprağımız oldu. Ben bu aşamada tarttım ve 225 gr. geldi. Şimdi bu yaprakların tekrar elden geçmesi lazım. Malum minik canlılar da gülü sevdiği için onları uzaklaştırmamız gerek.


* Ben tamamını reçel yapmadım. Yarısını kullandım. Diğer yarısı ile de gül şerbeti yaptım. Onun da tarifi yakında inşallah.

* Gül yapraklarını yıkayıp süzdürüyoruz. Daha sonra bir kaba alıp şekerimizden 2 su bardağını ve yarım çay kaşığı limon tuzunu ekleyip elimiz ile yoğuruyoruz. Parmaklarımızın ucu ile ezerek iyice şeker ile karışmasını sağlıyoruz. Ve resimde göründüğü gibi oluyor.




* Ağzı kapalı bir kaba (mümkünse cam) alıp buzdolabına kaldırıyoruz ve 22 saat dinlendiriyoruz.

* 22 saat sonra 8 su bardağı suya kalan 6 bardak şekeri ekleyip kaynatıyoruz. Kaynayınca dolapta dinlenmiş olan gül şeker karışımını ilave edip kaynatıyoruz. Ateşi çok kısık tutmayın. Harlı bir ateş olmalı. Bu iş için büyük bir tencere seçerseniz reçelinizin taşma ihtimali azalır.


* En önemli aşaması da kıvamını ayarlama aşaması. Bunun için tam bir süre vermek kolay değil. Yukarıda da dediğim gibi malzemenin miktarı, ateşin harı vb... gibi sebepler direk kıvamını etkiliyor.

* Ama tüm reçellerde şunu bilmek gerekiyor ki reçel soğudukça biraz daha kıvamı yoğunlaşıyor. Yani bunun ayarını göz bilecek. Bu da zaman içinde alışmaya bağlı.

* Ben bu reçeli 35. dk. kaynattım ve kıvamı tam istediğim gibi oldu.

* Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi reçel kaynama süresinin sonuna kadar tam rengini almadı. Pembe olsa da biraz boz bir rengi var.  İstediğimiz renge ulaşması için altını kapatmadan hemen önce bir çay kaşığı limon tuzunu ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz. Ve son rengini alıyor.

* Denemek isteyenlere kolay gelsin. Afiyet olsun.



2 yorum:

  1. Muhteşem bir renk:)
    Nefiss görünüyor canım
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık.Yıllar önce baba nemi gül reçeli yaparken izlerdim .Şöyle yapardı gül yaprakları su ile haşlanır sonra o çıkan su şeker ve limo tuzu ile kıvam alana kadar kaynatılır kıvama yakın olduğu zaman tomurcuk gül yaprakları makasla içine kıyılırdı.Rengi ve kokusu hala çok taze.

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.