1 Ocak 2014 Çarşamba

EV YAPIMI SALEP


Soğuk havalar geldi mi insanın aklına salep geliyor.

Salep bir bitki ve kullanılan yeri kökleri. Tam da kış aylarında ihtiyacımız olan faydalar var salepte.  Göğsü yumuşatması, öksürük ve bronşite iyi gelmesi, kabızlığı gidermesi, kalbi kuvvetlendirmesi ve vücudun ısınmasına yardımcı olması faydalarından bir kaçı.

Kışın sıcak sıcak içtiğimiz saf salep yaz günlerinde de karşımıza çıkıyor. Ama bu sefer donmuş haliyle.  Maraş dondurması olarak bildiğimiz dondurma keçi sütü ve saf salep ile hazırlanıyor. Bunu da evde hazırlamak mümkün. Tarifi merak edenler  Keçi Sütü ile Ev Yapımı Dondurma ve Kaymaklı Maraş Dondurması yazılarıma bakabilir.

Maalesef salebin de sahtesi var. Yani piyasada hazır salep diye satılan içeceklerin içerisinde ya salep yok ya da çok az var. Veya toz olarak salep talep edince size önce dondurmalık salep diye değişik bir şey veriyorlar. İsterken özellikle saf olanı diye söyleyin.

Evet faydalarından istifade için evde hazırlamak en güzeli.  Hazır olanlar için sadece su kaynatıp fincana dökmek yeterli iken doğal olarak içmek isterseniz biraz zahmete ve çıkan bulaşığa razı olmak gerekiyor. Ama doğalı için değer bence. Zaten bizzat gözlemlediğim bir gerçek var ki; hazır salepleri severek içenler doğalını içince diğerine dönüp bakmıyor bile.




Ama maalesef bu salep bitkisinin saf olanı (toz şeklinde satılıyor) da çok pahalı.  Yerine göre değişiyor ama kilosu 300-400 lira civarı.

Fakat az içerim ama doğalı olsun diyenlerdenseniz bu tarif sizin için. Zaten salep alırken 1 kg. salep alacaktım diye bir cümle kuran yoktur sanırım :)  10 liralık ya da 20 liralık salep alırsınız o da ara ara salep içimleriniz için yeterli olur.

Doğal Salep 

MALZEMELER


* 300 gr. süt

* 1 çay kaşığı saf salep (2 gr)
* 3 tatlı kaşığı  toz şeker (20 gr)
* Üzeri için tarçın

Evde Salep Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI


* Öncelikle salep için tabanlı bir sütlük veya küçük bir tencere kullanmamız gerekiyor. Cezvede yapmayın. Çünkü çok çabuk dibine tutabiliyor. Ayrıca biraz derin olması taşmaması için önemli.


* Soğuk sütü bir tencereye koyup üzerine salep ve şeker ilave edilir.


* Bir çırpma teli ile sürekli karıştırarak kaynatılır. Yukarıda da dediğim gibi çabuk dibine tutabiliyor. O yüzden ateşi de aşırı açmamak gerekiyor.


* Kaynadıktan sonra altı iyice kısılır. Ve yine karıştırarak 5 dk. pişirilir.

* Bir bardağa alınır ve üzerine tarçın serpilir.

* Afiyet şifa olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.