28 Kasım 2015 Cumartesi

HAŞHAŞLI REVANİ (LİMON AROMALI)


Ne çok zaman geçmiş siteyi güncellemeyeli. Bir blog için iki aylık bir süre fazlaca uzun olsa da yapacak bir şey yok. Yığınla tarif yayınlanacağı günü heyecanla bekliyor defter sayfalarında. Onlar bekleyedursun, bugün yayınlamak için aralarından bu aralar çok sık yaptığım revani tarifini seçip paylaşmak istedim.

Bundan 2-3 sene önceleri ezilmemiş haşhaş ile yapılan tatlılar çok modaydı. Her gittiğimiz yerde karşımıza haşhaş ile yapılmış tatlı türleri çıkıyordu.

Normal haşhaş ezmesi mutfağımdan eksik olmazken, nedendir bilinmez bu tarz bütün haşhaş ile yapılan tatlı tariflerini deneme merakım hiç olmadı.

Taa ki bir yakınım "bir yerde bir revani yedim, içinde değişik bir şey vardı. Siyah minik çıtır çıtır bir şeydi ve çok güzeldi" diyene kadar.

:) :) Allah Allah neydi ki bu siyah minik şeyler acaba :)

Tamam dedim ben sana yapayım o güzel revaniden ve ilk fırsatta marketten bütün haşhaş alıp giriştim tarife.

Mutfak Kimyasında yıllardır hiç vazgeçemediğim  klasik revani tarifim vardı zaten. Haşhaşlı revani tarifini geliştirirken de bu tarifi temel alıp, üzerinde bazı değişiklikler yaptım.

Aşağıdaki tarif defalarca test edilip onaylandı.


Tabi geliştirme aşamasında problem yaşamadım değil. Tutmayan revani tarifimde ilerleyen günlerde Kamera Arkası bölümünde yerini alacaktır :)

Ben bu tarifte üzeri için sadece hindistan cevizi kullandım. Ama isterseniz, şerbetini iyice çektikten sonra üzerine krem şanti de sürebilirsiniz.

İster bu şekilde kare kesip servis yapabilirsiniz. İsterseniz baklava dilimi şeklinde kesebilirsiniz. Baklava dilimi yapmak zor gibi görünse de bir kaç püf noktası ile çocuk oyuncağı aslında. Baklava diliminin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız bu yazımı okuyarak  öğrenebilirsiniz. 





Haşhaşlı Revani

MALZEMELER


* 5 adet büyük boy yumurta

* 1 kahve fincanı silme şeker
* 1 kahve fincanı sıvı yağ
* 1 kahve fincanı bütün, çekilmemiş siyah haşhaş
* 1 paket vanilya
* 1.5 kahve fincanı un
* 1.5 kahve fincanı irmik
* 2 çay kaşığı kabartma tozu
* Yarım limon kabuğu rendesi
* Bir fiske tuz

Şerbeti İçin

* 2.5 su bardağı şeker

* 2 su bardağı su
* Yarım limon suyu

Üzeri İçin

* İsteğe bağlı olarak hindistan cevizi veya bir poşet krem şanti


Haşhaşlı Revani Tarifi

HAZIRLANIŞI


* Öncelikle revaninin pişeceği kap ayarlanır. 26 cm çapında yuvarlak bir tepsi de olabilir, kenarı 26 cm uzunluğunda kare borcam da olabilir, resimde gördüğünüz kalınlıktaki revani için bu ölçüler ideal. Fakat ben bazen bu kalınlığı fazla buluyorum ve daha ince olsun,  dilim sayısı fazla çıksın istersem 24X36 cm dikdörtgen borcamı kullanıyorum. 


* Daha sonra tepsi veya borcam bir parça tereyağ veya margarin ile iyice yağlanır. Ve bir kaşık kadar un koyup kenarları da dahil elle vurarak her tarafına unun yayılması sağlanır. Fazla kalan un yine el ile kaba vurularak tepsiden uzaklaştırılır.

* Fırın 150 derecede yakılır. Hamur hazırlanana kadar fırın ısınmalı.

* Geniş bir kaba un, irmik ve kabartma tozu alınır ve kuru kuru birbirine karıştırılır ve bir kenarda bekletilir.

* Yumurtalar dikkatlice geniş bir tabağa kırılır. Yemek kaşığı ile dikkatli bir şekilde sarılar alınarak başka bir tabağa alınır. Yumurta beyazına hiç sarı karışmamalı. Aksi halde istediğimiz gibi köpürmez.

* Yumurta beyazları mikser kabına alınır, üzerine bir fiske tuz eklenir ve hızlı devirde yoğurt kıvamını alana kadar çırpılır ve tabağa geri koyulur.

* Bu sefer mikser kabına yumurta sarıları, vanilya, şeker ve limon kabuğu rendesi koyulur ve rengi açılana kadar 3-5 dk. hızlı devirde çırpılır.


* Bundan sonraki aşamada mikser kullanılmayacak.

* Yumurta sarılı karışıma un, irmik, kabartma tozu karışımı eklenerek bir spatula ile tamamen un ve irmik parçaları kaybolana kadar hızlı bir şekilde karıştırılır.

* Sıvı yağ eklenerek tekrar iyice karıştırılır.

* Sonra köpürmüş yumurta akları ilave edilir ve yumurta aklarını söndürmemeye dikkat edilerek hızlı ve nazik hareketlerle homojen bir karışım elde edilir. Hemen bu aşamada haşhaş ilave edilip o da karıştırılır ve hiç bekletmeden hazırlanmış tepsiye dökülüp önceden 150 derecede ısıtılmış fırının orta rafında 40-45 dk. pişirilir.

* Tatlıyı fırına verdikten hemen sonra bir kaba şeker ve su koyularak kaynatılır. Kaynayınca altı kısılır ve limon suyu ilave edilir. 9-10 dk. kaynatılır ve altı kapatılır.

* Tatlı fırından çıkınca kürdan ile 10-20 yerinden delinir ki şerbeti daha iyi çeksin.

* Revani fırından çıktıktan sonra 10-15 dk. bekletilip şerbeti dökülür ve en az 2-3 saat dinlendirilir. Vakit varsa dinlenme süresi uzatılabilir. Hatta misafirler için mümkünse bir gece öncesinden veya sabah erkenden  hazırlamak en iyisi.

* Şerbetini çeken tatlı bol hindistan cevizi ile veya krem şanti ile süslenir.

* Artan revaniyi buzdolabında ağzı kapalı bir kapta 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.