29 Mayıs 2016 Pazar

DOMATES ÇORBASI


Bir seneden fazla zaman geçti ben hala bu çorbayı yayınlayacağım.

Daha önce domates ile yaptığım domates çorbası tarifi vermiştim sitede ama salça ile yapılanı keşfettiğimden beri domates kullanmıyorum hep salça ile yapıyorum. Çok daha pratik oluyor.

Acil zamanlarda kurtarıcı çorbam bu benim. Çok kısa sürede hazır oluyor. Ama bu tarz göz kararı yapılan tarifleri gram ve süre ölçüsü ile kayıt altına almak hayli zor.

Çorbanızın renginin ve tadının güzel olması için iki şartımız var. Birincisi kullandığınız salça kaliteli olacak. Bu illa ki de bilinen bir marka olacak anlamında değil. Bazen bilindik markaların salçası da hoş olmayabiliyor. X markası bir dönem iyi olurken bir dönem memnun kalmayabiliyorsunuz.

Tadı için mutlaka kalitesinden ve tadından emin olduğunuz bir tereyağ kullanın. Zira yine bilindik markaların yağları pek de iyi çıkmayabiliyor. Dönem dönem değişiyor maalesef tereyağların tadı da. Bu ara bim de satılan pervin marka tereyağın ufak paketleri güzel. Her türlü pasta, krema,kurabiye ve çorbalarınızda kullanabilirsiniz.

Resim çekerken çorbanın tam rengini yakalamakta baya zorlandım. Ya çok bulanık çıktı ya da olduğundan daha kırmızı ve canlı. Aşağı resimdeki kadar kırmızı olmuyor biraz daha turuncuya kaçan bir renkte oluyor. Resimler sizi yanıltmasın bu kadar canlı bir renkte olmayabilir çorbanız baştan uyarmış olayım. Tabi yine kullanılan salça da rengini etkileyecektir.



Domates Çorbası

MALZEMELER ( 5-6 Çorba Kasesi İçin)


* 45 g tereyağ

* 45 g domates salçası
* 45 g un
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 litre soğuk su
* 200 g kaynar su (gerekirse sonra kullanmak için)
* 2 çay kaşığı tuz (salçanız tuzlu ise daha az katmalısınız)
* Çay kaşığının ucu ile karabiber
* Arzu ederseniz yarım çay kaşığı acı pul biber
* Bir iki fiske kuru nane
* Arzu edenler için üzerine kaşar peyniri rendesi

Domates Çorbası Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI


* Tencereye tereyağ ve sıvı yağ koyulur.

* Diğer malzemelerde tezgahta hazır olmalı.

* Tencerenin altı orta ateşte yakılır, tereyağ erimeye başlayınca un ilave edilir ve sürekli karıştırarak un hafifçe kavrulur. Ocağın harına göre sürede değişiklikler olabilir ama yaklaşık süremiz 2 dk kadar olmalı.

* 2 dk sonra salça ilave edilir ve o da sürekli karıştırılarak yaklaşık bir, bir buçuk dk boyunca kavrulur. Ve bir litre soğuk su ilave edilir. İlave edilirken de mümkünse bir çırpma teli ile  sürekli karıştırılır.

( Ben unu ve salçayı kavururken daha rahat olduğu için normal kaşık kullanıyorum. Çırpma teli bu aşamada pek kullanışlı olmuyor. Su ilave ederken de pütür kalmaması adına çırpma teli harika oluyor. Pürüzsüz bir kıvam alınca da kaynayana kadar kepçe ile karıştırmaya devam ediyorum. Bu şekilde yapmanızı tavsiye ederim) 

* Pürüzsüz hale gelince, kaynayana kadar kepçe ile karıştırmaya devam edilir ve bu sırada tuz, biberler ve nane eklenir.


* Kaynadıktan sonra sürekli karıştırmanıza gerek yok arada kıvamına bakmak için karıştırsanız yeterli.

* 5 ila 10 dk kaynadıktan sonra çorbamız servise hazır.

* Kıvamı size yoğun geldiyse bu aşamada kaynar su ilavesi yapabilirsiniz. Ben genelde 200 g su ilave ediyorum. Ama daha yoğun severseniz eklemeyedebilirsiniz.

* Dikkat edilecek bir husus da şu ki; eğer çorbayı hemen servis etmeyecekseniz biraz bekleyecek ise altın kapattıktan sonra mutlaka sık sık karıştırıp üzerinin kaymak bağlamasını engellemelisiniz. Aksi taktirde üzerine biriken tabaka çorbanızın kıvamını bozacaktır.

* Böyle bir durumda tel bir elekten çorbanızı geçirmeniz gerekir ki kıvamı pürüzsüz olsun.

* Arzu edenler servis esnasında kaşar rendesi veya kıtır ekmek kullanabilir. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.