26 Temmuz 2017 Çarşamba

MADIMAK YEMEĞİ


Madımak mevsimi geçmeden yayınlayım yayınlayım derken yaz geldi de geçiyor bile.

Madımak ilkbaharda çıkan bir ot. Herkesin bildiği bir yemek değil. Toplaması da ayıklaması da oldukça zor. Ama bu tada alışmış olanlar bütün bu zahmetlerine rağmen bahardan konservelerini, kurularını hazırlıyorlar. Yıkayıp doğradıktan sonra poşetlere koyarak derin dondurucuda saklamak da oldukça tercih edilen bir yöntem.

Pişirme şekli ıspanağa benziyor ama ıspanaktan çok daha güzel olduğunu söyleyebilirim.




Madımak (5-6 kişilik)

MALZEMELER


* 520 g madımak (600 g madımak ayıklanıp sapları, çürükleri atılınca 520 g kaldı)

* 1 orta boy kuru soğan
* 100 g pastırma
* 3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
* 70 g tereyağ (isterseniz tereyağı 60 g, sıvı yağı ise 3 yemek kaşığı kullanabilirsiniz)
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* Çay kaşığının ucu ile kimyon
* Tuz (pastırma ve salça tuzlu ise temkinli katın)
* Yeterli miktarda kaynar su (yaklaşık 1 kg)
* Arzu edilirse kırmızı biber

Madımak Nasıl Pişirilir

HAZIRLANIŞI


* İlk aşama madımak pişirmenin en zor kısmı olan ayıklamak. Mümkünse tek başına girişmeyin bu işe. 600 g madımak için en azından 2 kişi olsanız güzel olur.


* Madımaklar geniş bir tepsiye veya masaya koyulur. Sararmış çürümüş yapraklar, içinde varsa farklı ot çöp ve çok kalın ise dip kısmı kırarak ayıklanır.

* Sonra geniş bir leğene koyulur ve üzerini geçecek kadar su ile ıslatılıp biraz bekletilir ki kumu vs dibe çöksün. Sonra bir kez daha temiz su ile ıslanır. Sonra geniş bir süzgece alınır ve üzerinden bolca su gezdirerek yıkanıp suyunun süzülmesi için bekletilir.


*  Daha sonra ıspanak kıyar gibi incecik doğranır. Bu işlem, ayıklamak kadar zor değil elbette fakat ıspanak kadar da kolay değil doğraması.  Biraz sert bir yapısı var madımağın.


* Şimdi geldi en kolay ve zevkli kısma; hazır malzemeleri tencereye alıp pişirme aşaması.


* Tencereye tereyağ ve sıvı yağ alınır, eriyince soğanlar ilave edilerek kokusu çıkana kadar kavrulur.

* Sonra salçalar eklenir ve şöyle bir karıştırılır.

* Daha sonra bulgur ve pastırma ilave edilierek yine çok az karıştırıp madımak, tuz (dikkatli ekleyin bazen pastırma aşırı tuzlu olabiliyor), kimyon ve biber de eklenerek tüm malzeme birbirine karışana dek karıştırılır.


* Kaynar suyu da ilave edilerek yarım ateşte, yaklaşık yarım saat pişirilir. Suyun hepsini birden koymayabilirsiniz. Daha sonra gerekli gördüğünüz an sıcak su ilavesi yapmak mümkün. Ama çok sulu olursa kıvamı toparlamak mümkün değil.

* Servis esnasında ister sarımsaklı ister sarımsaksız yoğurt kullanabilirsiniz. Ayrıca madımak yemeğinin yanına kuru soğan da güzel yakışıyor. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.